Lumea mea

...

Romania - Tara lui Papura Voda 01:47

Dupa ce iti petreci vacantele in tari straine si vi aici in tara parca te loveste ceva in cap cand te confrunti cu mizeria, boschetari, functionari publici si chelneri incruntati. Toate se accentueaza!! Intamplarile se tin lant in ultimele doua saptamani asa ca sa pot face o comparatie clara intre ceea ce suntem noi si cum e pe la altii. Cum pot altii? Alt aluat...asta-i problema.
Cu cateva zile inainte sa plec in Croatia, merg ca tot omu' la banca sa schimb lei in euro. Dupa o analiza a cursurilor valutare aleg BCR. Cea mai proasta alegere!!!! Ma pun rabdatoare la o coada imensa si astept. La un moment dat isi face aparitia o cucoana, angajata a bancii, care incepe sa rasfire lumea si pe la alte ghisee. Politicos, intreb: "Pentru schimb valutar unde trebuie sa stau?". La care cucoana: "Apai schimb valutar face numai colega, care nu are timp de asa ceva, domnisoara. Mergi, ca doar sunt atatea case de schimb peste drum!!!"....Poftim? Eu am venit la banca sa schimb bani, sa apelez la un serviciu al lor si ei ma trimit la casele de schimb?! Am promis ca nu mai calc acolo ever.
Vin din Croatia, merg cu mama sa-si faca asigurare medicala pentru vacanta in Grecia. Alegem Omniasig. Un tanar angajat ne ia in primire si face asigurarile. Inainte de a pleca, mama il intreaba, ce trebuie sa faca in cazul in care se intampla ceva. Tipul se scuza ca nu prea e in tema si striga o colega aflata intr-un birou alaturat si o intreaba. De aici scandalul....Tipa foarte iritata: "Auzi draga, eu nu sunt la dispozitia ta. Daca vrei sa afli ceva vi aici. Nu e in interesul meu, e al tau!!"....Bine, bine, dar e interesul clientului. Dar asta se pare ca nu prea conteaza pentru cei de la Omniasig. Si de aici un intreg scandal si certuri intre cei doi in fata mea si a mamei, care ne uitam perplex la ei.
Cred ca angajatii institutiilor publice nu au inteles ca traiesc pe spatele nostru si datorita noua. Ca daca nu le calca pragul nimeni, nici ei nu isi vor lua salariul. Au uitat de mult ce inseamna bunul simt, iar de zicala: "Clientul nostru, stapanul nostru" cred ca nici nu au auzit.
Si ca sa se umple paharul, aseara ies cu prietenii in Complexul Studentesc (Timisoara). Stam la terasa, iar dupa ceva timp incepe spectacolul dat de boschetarii care isi fac veacul acolo. Intai joaca fotbal cu peturi, iar mai apoi dau o reprezentatie de wrestling. Toate ca toate daca cei mici nu s-ar alerga unul pe altul printre mese si unul dintre boschetari nu s-ar pune la una dintre mese tragand linistit din punga cu prenadez. Politie comunitara ioc. Dupa vreo jumatate de ora dupa ce apele se linistisera apar si doi politisti comunitari, care ca sa-si faca si ei norma de seara, dau amenda femeii care vinde porumb.
Sa nu mai vorbim de mizerie aruncata pe jos, ca taranii romani nu ai cei 7 ani de acasa si mamele nu le-au dat peste maini cand erau mici cand incercau sa arunce ceva pe jos.
Si totusi raman la zicala lui Badea: "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!!"